De toekomst van ons pensioen

Er is veel te doen over het Nederlandse pensioenstelsel en de houdbaarheid daarvan. Daardoor ontstaat veel onzekerheid. Gaat er veel veranderen? Komt ons toekomstig pensioen in gevaar? Op deze pagina volgt BP DNB voor u de ontwikkelingen rond pensioenen en alles wat daar mee samenhangt.

 

Pensioen hervorming een jaar uitgesteld

Ondanks dat de pensioen hervorming een jaar is uitgesteld passen de grote pensioenfondsen en beroepspensioenfondsen hun planning voor overgang naar het nieuwe stelsel voorlopig niet aan.
Dit blijkt uit reacties van de fondsen naar aanleiding van de vertraging van de wetgeving voor het nieuwe stelsel. Die gaat nu begin 2022 naar de Tweede Kamer, met inwerkingtreding per 1 januari 2023. Dat is een jaar later dan gepland. Minister Koolmees wil fondsen daarom ook een jaar extra tijd geven, tot 1 januari 2027, om de het nieuwe stelsel in te voeren.
De grote pensioenfondsen laten echter weten dat zij – en de sociale partners in hun sector – hun huidige planning aanhouden. Datzelfde geldt voor beroepspensioenfondsen en de beroepspensioenverenigingen die hun regeling bepalen. Eerder werd duidelijk, dat deze fondsen graag vaart willen maken met keuzes voor het nieuwe stelsel.

Datum: 15 mei 2021
Bron : Pensioen Pro 14 mei 2021

Dekkingsgraden pensioenfondsen stegen verder door

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad* van de Nederlandse pensioenfondsen is in maart gestegen van 104% naar 108%. De combinatie van stijgende rente en aandelenkoersen leidde tot dalende verplichtingen en extra vermogen. Met de stijgingen van februari en maart zitten de dekkingsgraden flink in de lift.

Datum: 1 april 2021
Bron: aon.com

Onderzoek uitvoeringskosten pensioenfondsen 2019

Voor het negende achtereenvolgende jaar heeft LCP de uitvoeringskosten van Nederlandse pensioenfondsen in kaart gebracht. De totale kosten stegen in 2019 met ruim 6% tot ruim € 8,9 miljard.

Datum                                :   10-09-2020
Lees gehele artikel op     : www.lcpnl.com

Levensverwachting in Nederland blijft stijgen maar is neerwaarts bijgesteld

Op basis van de laatste inzichten is de levensverwachting van een meisje, geboren in 2021, 91,7 jaar en van een in 2021 geboren jongetje, 89,3 jaar. Dit is een neerwaartse bijstelling van ongeveer een jaar ten opzichte van de vorige AG-prognose.

Datum: 09-09-2020
Lees gehele artikel op: www.ag-ai.nl

 

Ruim 1 procent meer koopkracht in 2019

De koopkracht van de Nederlandse bevolking was in 2019 1,3 procent groter dan in 2018. Daarmee steeg de koopkracht meer dan in de voorgaande twee jaren. Werknemers hadden de grootste koopkrachtgroei met 2,5 procent. Ook gepensioneerden gingen er op vooruit, na twee jaren van koopkrachtdaling. Dit blijkt uit de nieuwste CBS cijfers over de inkomens van Nederlandse huishoudens en personen.

Datum: 07-09-2020
Lees gehele artikel op: www.cbs.nl